Waarom kiezen voor SLA Printing

Wat is resin printing en wat zijn de voordelen tot over FDM printing

Het proces is relatief nieuw, maar het wordt al gebruikt in verschillende productiesectoren, waaronder de lucht- en ruimtevaart, de automobielindustrie, de medische sector en de elektronica-industrie.

March 17, 2022

Het proces is relatief nieuw, maar het wordt al gebruikt in verschillende productiesectoren, waaronder de lucht- en ruimtevaart, de automobielindustrie, de medische sector en de elektronica-industrie.

Het meest significante gebruik van SLA-printen is in de 3D-printing industrie, waar het een populaire methode is geworden om prototypes van producten of onderdelen te produceren voordat ze worden gemaakt met andere methoden zoals spuitgieten of direct metal laser sintering.

Deze technologie kent vele toepassingen, zoals het maken van aangepaste protheses, gedetailleerde miniaturen, functionele prototypes, gepersonaliseerde producten, en nog veel meer.

Hoe werkt het?

Om het drukproces te beginnen, wordt een beeld geprojecteerd op een dun vel kunststof onderaan het reservoir gevuld met resin. Tussen de bouwplaat en het kunststof vel wordt de resin uitgehard op de plaatsen waar de vloeistof in contact komt met UV licht. Deze heeft over het algemeen een golflengte van 405nm. Uitharden is de term die wordt gebruikt om het proces te beschrijven waarbij de hars stolt. Dat proces wordt per laag van het te printen model herhaald. Het beeld dat geprojecteerd wordt is telkens een doorsnede van het model.

Afdrukprocedure

Er is een computer-aided design (CAD) model nodig dat in .STL formaat moet worden afgeleverd om geaccepteerd te worden door het slicer programma van de printer.

Het is noodzakelijk om de printer zo in te stellen dat hij kan printen met de hars die we in de eerste fase hebben geselecteerd.

Daarna moet u het model in een speciaal slicer-softwareprogramma zetten. Omdat 3D-printsoftware verschilt per technologie en zelfs per machinetype, is niet alle 3D-printsoftware compatibel met alle 3D-printmachines. Bepaalde 3D printer fabrikanten accepteren alleen bestanden die zijn opgezet met hun eigen software, zoals Formlabs.

Daarna is het tijd voor de nabewerking van het onderdeel, inclusief het wassen van het onderdeel om eventueel achtergebleven vloeibare hars van het uitgeharde onderdeel te verwijderen, het verwijderen van eventuele steunen die zijn gebruikt en het schuren om eventuele markeringen die zijn achtergelaten door de steunen weg te werken.

De laatste stap is het uitgeharde model curen in een UV kamer. Hierdoor wordt het model volledig gefixeerd. Tot voor deze stap heeft de resin nog elastische eigenschappen.

Voordelen van SLA technologie

In vergelijking met FDM bieden resin printers een aantal belangrijke voordelen, die we hieronder zullen bespreken:

  • Door de zeer hoge resolutie van het beeldscherm  is het mogelijk zeer hoge nauwkeurigheid en toleranties te verkrijgen. Hieraan zal ook de prijs van de printer in kwestie verbonden zijn, want er zijn veel verschillende types, van desktop (goedkoper) tot professioneel (voor meer industrieel gebruik) (duurder).

  • Uitstekende oppervlaktekwaliteit en resolutie, vooral in de Z-as (die wordt bepaald door de laaghoogte), met laaghoogten tot 25 micron, waardoor de lagen praktisch onwaarneembaar zijn voor het menselijk oog wanneer ze onder een microscoop worden bekeken.

De grote nauwkeurigheid en kwaliteit maken het uitstekend geschikt voor gebruik in een verscheidenheid van industrieën, waaronder juwelen en tandheelkunde. Als gevolg van deze ontwikkelingen is ook een groot gamma aan specifieke materialen voor diverse industrieën ontwikkeld, zoals een gietbare hars (die zeer geschikt is voor het maken van sieraden) en tandhars.

Andere blog artikelen

Lees meer over 3d printing, digitaal ontwerp en nabewerking

Ondek de mogelijkheden van lokale productie gecombineerd met nieuwe technologie.