3D Printen voor theater en films

Alle professionals maken gretig gebruik van 3D geprinte rekwisieten, waarom is dat?

Met een beetje geluk is 3D printen een manier die ontwerpers kan helpen bij het vervullen van hun gekste en leukste ideeën. Deze technologie brengt verbeeldingen naar fysieke werkelijkheid. 

En op dit moment heeft Hollywood er ook kennis van genomen. Theaters en films maken gretig gebruik van 3D geprinte rekwisieten, waarom is dat? 

July 29, 2023

3D geprinte rekwisieten en kostuums

Prop makers, digitaal effecten specialisten, en kostuumontwerpers zijn verantwoordelijk voor een heleboel actie en spektakel op het podium of op de set. Er is een nieuwe synergie ontstaan tussen praktijk en technologie. Praktische vaardigheden en digitale effecten werken nu hand in hand om in groot detail een unieke belevenis te creëren. 

Dankzij 3D printing kunnen 3D gemodelde rekwisieten gemakkelijk en betrouwbaar worden ingezet waar nodig. Daarbovenop bespaart het kosten, tijd en middelen.

Herhaalbaarheid:

Een model kan zoveel als nodig worden afgeprint. De kwaliteit kan worden aangepast voor een deadline of budget te halen. De mogelijkheden gaan van haarscherpe replica’s van juwelen in close-ups, tot lagere kwaliteit modellen gemaakt voor een toneel achtergrond. 

Schilderbaar, plakbaar en meer:

3D geprinte modellen kunnen nadien verder bewerkt worden met allerlei verven en lijmen. Dat maakt het mogelijk elk model meer details en textuur mee te geven. 

Soms is een 3D geprint voorwerp slechts een tussenstap, na het afdrukken wordt er dan rond de print een siliconen mal gevormd. Deze kan daarna met rubber of epoxy gevuld worden. 

Licht maar sterk:

Bij FDM printing wordt enkel de buitenkant van het model volledig geprint. Het volume wordt geprint met een invulling van 20% tot 80%. Dat bespaart heel wat kilo’s wat dan weer heel interessant is voor kostuumontwerp.

Conclusie

De diversiteit van 3D printing biedt heel wat beginnende filmmakers de kans om realistische props in te schakelen van een kaliber dat voorheen enkel in Hollywood mogelijk was.

Ook ervaren specialisten kunnen beroep doen op 3D printing bedrijven om specifieke rekwisieten te bestellen om prachtige en realistische scènes te creëren.

Andere blog artikelen

Lees meer over 3d printing, digitaal ontwerp en nabewerking

Ondek de mogelijkheden van lokale productie gecombineerd met nieuwe technologie.