The Bubble Sofa Miniaturen

Digitalisatie, Rendering en 3D Printing van meubel miniaturen voor Evolution21

The Bubble Sofa is de nieuwste creatie van binnenhuisarchitecte Karine Bonjean, eigenaar van Evolution21.

Het was onze taak om de 8 unieke elementen te digitaliseren naar een 3D model dat gebruikt kon worden voor 3 uiteenlopende toepassingen.

Projectdetails bekijken

Project Details

Blender model voor product renders

De meest voor de hand liggende toepassing is het maken van hoog gedetailleerde modellen waarvan product renders gemaakt kunnen worden. 

De belangrijkste details hebben te maken met hoe de stof textuur rond de mesh overtrokken wordt, waar de naden zich bevinden en de spanning rond de naden. 

De rode lijnen vertellen het modelling programma waar de stofnaad zal vallen

Nadat de mesh is opgebouwd wordt er op het model met seams gedefinieerd waar de naden liggen. Dat zijn edges waar meerdere stukken stof met verschillende oriëntatie samenkomen. In de realiteit zal er rond deze zones vervorming optreden.

Daarna wordt het 3D Model met UV mapping "uitgevouwen" naar 2D vlakken op een foto textuur. Hierdoor weet het 3D programma hoe de stof textuur vervormd moet worden bij gekromde vlakken.

Clothfilter geeft natuurlijke verbuigingen rond de stofnaden

Verder hebben we de mesh ingeladen in sculpt modus om de cloth filter op alle naden toe te passen. Zo kan je oneffenheden en spanningspunten op de mesh boetseren. Dat geet het model een analoge look.

Color Ramps zorgen voor extra controle

Blender3D beschikt ook over de nodige materiaal opties om een realistisch resultaat te bekomen. Zo hebben we sheen gebruikt om het stof materiaal een matte lichtreflectie mee te geven.

Studio setup met 3 puntsbelichting in blender3D

Als laatste hebben we een digitale studio omgeving opgebouwd met driepuntsbelichting. Het rim licht zorgt voor de nodige highlights op de poten van de elementen. Zo vallen deze niet weg tot over de zwarte achtergrond. De oriëntatie van het voorste licht bepaalt hoe rondingen op de finale render uitkomen. 

DAE model voor architectuur programma's

Voor de samenwerking tussen E21 en andere architecten zo vlot mogelijk te laten verlopen moeten de 3D modellen snel ingeladen kunnen worden in 3D Architectuur programma's zoals Sketchup

DAE is het beste bestandsformaat omdat je hier ook materiaal, texturen en subdivisies met kan meegeven. Het nadeel is echter dat bovenstaande properties veel beperkter zijn dan bij .blend files. Zo kan je enkel foto texturen als materiaal meegeven en verdwijnen heel wat shading properties waaronder sheen.

DAE bestanden hebben beperkte materiaal properties

Het was met andere woorden noodzakelijk om nieuwe materialen op te bouwen specifiek voor de DAE versies. Het verlies van de sheen property hebben we opgelost door met metallic en specular een soortgelijk effect na te bootsen.

Om de bestanden onder 7MB te houden hebben we alle details van de cloth filter uitgeschakeld.

STL voor 3D Printing

De laatste maar belangrijkste toepassing was het produceren van een 3D Model dat geoptimaliseerd is voor 3D Printing. Door de grote oplage moesten we rekening houden dat de complexiteit van het model de fail rate van de productie niet zou verhogen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de stof textuur ook aan te brengen op het 3D geprint model. Deze geweven textuur moet worden opgenomen in de topologie van het model. 

Displacement modifier met stoftextuur

Doordat stofvezels heel fijne details hebben moeten deze worden aangebracht op een model met gigantisch veel polygonen. Met behulp van de displacement modifier, geven we alle details mee met de mesh. Dat is nodig aangezien slicer programma's geen materiaal of textuur kunnen lezen. 

Stoftextuur gebruikt als image texture

Al snel werd duidelijk dat het resultaat niet consequent was over de verschillende modules. Daarom hebben we besloten om deze te laten vallen en onze focus te verschuiven naar het zo efficiënt mogelijk produceren van de modules. 

De laatste aanpassing was het aanbrengen van branding en nummering per element. Met cilindrische cutouts wordt de plaatsing van de verschillende poten aangegeven.

Gebruikservaring

Dankzij de 3D geprinte miniaturen kunnen klanten van E21 snel nieuwe composities uittesten zonder de modules te verplaatsen. Door de nummering kunnen klanten eenvoudig doorgeven welke modules ze willen bijbestellen.Andere projecten bekijken

lokale productie, digitaal ontwerp & Makerservice op aanvraag

Film props met complexe afwerking, technische prototypes, creatieve branding, relatiegeschenken, gepersonaliseerde artikelen, eigen 3D ontwerpen en meer.

Alle projecten bekijken

Contacteer ons

Vertel meer over jouw project en ondek de mogelijkheden

Geef jouw 3D-prints een unieke persoonlijkheid en laat jouw merk opvallen met onze branding- en personalisatiemogelijkheden. Neem vandaag nog contact met ons op om jouw ideeën te bespreken en jouw unieke 3D-prints te bestellen!

Wil je even bellen?

Onze Klanten

een breed scala aan sectoren

Van de meest vooraanstaande architectuurbureaus tot creatieve geesten in de theater- en filmindustrie. Ontdek hoe we onze klanten helpen hun ambities waar te maken met behulp van 3D-printen.

Alle klanten bekijken