De voordelen van 3D Printing voor Prototyping

6 voorbeelden over hoe 3D printen je designproces kan versnellen.

Bedrijven zijn steeds meer geïnteresseerd in 3D-printen, vaak bekend als additive manufacturing. De populariteit ervan neemt toe door enkele innovatieve voordelen. 

Door de snelle fabricage en uitgebreide ontwerpmogelijkheden is 3D-printen uitgegroeid tot een go-to oplossing voor prototyping. Ontwerpers en ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in het gebruik van 3D-printen voor prototypes moeten de volgende punten in gedachten houden voordat ze aan de slag gaan. 

Hieronder volgen enkele van de voordelen van 3D printen en prototyping:

March 8, 2022

Voordelen van 3D-printen

Vergeleken met typische fabricageprocessen heeft dit proces verschillende voordelen. Deze voordelen hebben impact op de ontwikkeling, tijd, en budget van de productie.

1. Flexibel ontwerp

Extreem gecompliceerde ontwerpen kunnen worden ontworpen en geprint met 3D printen in vergelijking met standaard productie procedures. Oude fabricagemethodes hebben ontwerpbeperkingen die niet langer van toepassing zijn bij het gebruik van 3D-printen.

Organische vormen 3D geprint op een Ultimaker 3d printer


2. Prototyping gaat sneller

3D-printen kan artikelen in enkele uren genereren waardoor de prototyping fase sterk versnelt. Daardoor kan elke iteratie sneller worden uitgevoerd. 


Omdat het stuk snel opnieuw kan worden geprint, zal elke ontwerpwijziging in een veel sneller tempo worden uitgevoerd. Dat maakt prototyping minder duur.

3. Afdrukken op aanvraag

Een voordeel van printing on demand is dat er niet veel ruimte nodig is om voorraad te houden, dat in tegenstelling tot conventionele productietechnieken. Hierdoor worden ruimte en middelen geminimaliseerd omdat u pas in volume hoeft te drukken als dat nodig is.

4. Compacte en lichte onderdelen

Hoewel plastic vaak wordt gebruikt in 3D-printmedia, worden er nog steeds andere materialen gebruikt. Toch heeft kunststof, omdat het licht van gewicht is, voordelen. Dit is vooral relevant op gebieden waar gewichtsreductie van cruciaal belang is, zoals de auto- en luchtvaart.

5. Afvalvermindering

In tegenstelling tot duurzame apparaten die niet-recycleerbare onderdelen voor producten gebruiken, wordt bij 3D-printen geen overtollig materiaal gebruikt om het object te produceren. Deze aanpak verlicht niet alleen de belasting, maar vermindert ook de materiaalkosten.

6. Redelijk geprijsd

Als een eenstaps productietechniek vermindert 3D printen de tijd en de kosten die gemoeid zijn met het gebruik van verschillende soorten apparatuur voor de productie. 3D-printers stellen de arbeider in staat zijn werk te doen en maken het overbodig dat er steeds arbeiders aanwezig moeten zijn. 


Zoals eerder gezegd, kan deze productietechniek ook geld besparen op grondstoffen, omdat alleen de hoeveelheid materiaal wordt gebruikt dat nodig is voor het product, zonder verspilling.


Voordelen van 3D printen bij prototyping

Hoewel 3D-printen vaak wordt gezien als een antwoord voor kleinschalige productie, kan het apparaat ook nuttig zijn voor het ontwikkelen en verbeteren van nieuwe items. 3D-printen is ook voor kleine bedrijven een kosteneffectief prototype-instrument aan het worden. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen van 3D-printen bij prototyping:

1. Lagere kosten

3D printers kunnen bedrijven helpen om sneller prototypes te bouwen en tegelijkertijd de totale kosten te verlagen. Organisaties kunnen vergelijkbare resultaten behalen tegen een fractie van de kosten door 3d printers te gebruiken voor een prototype.

2. Snelle responstijd

Organisaties met sterke prototyping capaciteiten hebben typisch hun prototypes moeten bouwen voor verschillende bedrijven. Bedrijven met toegang tot een 3D-printer van hoge kwaliteit kunnen echter vaak prototypes produceren van hun product ideeën in 24 uur of minder.

3. CAD vergemakkelijkt processen

Een van de grote voordelen van het gebruik van 3D printers in de prototype fase is dat CAD ontwerpen direct kunnen worden overgezet naar printtoepassingen en door het apparaat kunnen worden verwerkt. Sinds CAD software toegankelijker en eenvoudiger is geworden, is prototyping veel haalbaarder geworden voor bedrijfseigenaren die geen echte teken- of creatieve vaardigheden hebben.

3D printen is van vitaal belang voor bedrijfseigenaren die proberen hun prototype processen te verbeteren en snel nieuwe goederen op de markt te brengen.

Heeft u hulp nodig bij het evalueren of 3D printen de beste procedure voor u is en wat de voordelen zijn? Contacteer ons om antwoorden te vinden op al uw vragen!


Andere blog artikelen

Lees meer over 3d printing, digitaal ontwerp en nabewerking

Ondek de mogelijkheden van lokale productie gecombineerd met nieuwe technologie.