De toekomst van Stereolithografie

Voor welke innovaties zorgt SLA printing en hoe wordt deze productietechniek nu al geïntegreerd.

Stereolithografie (SLA) is een methode waarbij een vloeibaar polymeer of hars met UV-licht wordt uitgehard tot het hard wordt, waardoor een driedimensionaal figuur ontstaat. Ze werden op de lange baan geschoven omdat ze geen methode konden vinden om ze te commercialiseren, en ze werden ook niet gepatenteerd. Charles Hull, de bedenker van 3D Systems, een gerenommeerd wereldwijd 3D-printbedrijf, patenteerde de SLA-technologie pas in 1986.

March 31, 2022

SLA Printing in de media

Door de mediabelangstelling in de jaren 2000 werd de eerste nier geprint, en werd het Open Source Rep-Rap project geboren, waarbij je je eigen 3D-printer maakt en produceert met behulp van een andere 3D-printer, hoe raar het ook lijkt (En met behulp van sommige hardware-onderdelen zoals staven). In 2008 werd een prothese geprint, en het internet scheen een hard licht op deze technologie.

Voedselprinters, de eerste auto, en een kaak voor craniofaciale chirurgie waren allemaal vooruitgangen in de jaren 2010. Zoals Obama in zijn "State of the Union"-toespraak zei, begonnen er snellere en goedkopere printers op de markt te komen (als gevolg van de Wet van Moore). Een gezin betrekt het eerste 3D-geprinte huis nadat het eerste bot is gemaakt. 3D-printen in metalen en gesofisticeerde materialen, zoals polypropyleen met meerwandige koolstofnanobuisjes (MWCNT), is ook onderzocht om materialen te maken met verbeterde mechanische, chemische en thermische eigenschappen.

De toekomst is gericht op ecologie

Op basis van de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt, kunnen we voorspellen hoe deze technologie zich in het volgende decennium zal ontwikkelen. Hieronder volgen enkele van de gebieden waarvan wij verwachten dat de vooruitgang zal worden versneld:

  • Materiaal Innovaties: Vanwege hun grote vermoeiingssterkte en hoge breekpunten vervangen Nylon en met koolstofvezel (CF) geïnfuseerde polymeren nu het 3D-printen met metaal (UTS). Materialen die biologisch afbreekbaar en recycleerbaar zijn geleidende materialen, ecologisch cement Afdrukken van een molecuul. Multimaterialen en geheugenmaterialen (4D printing) veranderen van vorm wanneer een externe energiebron wordt toegepast, die mechanisch, thermisch, elektrisch of magnetisch kan zijn. 3D bioprinten: Nieren, huid, oren en spierweefsel kunnen nu worden geprint en geïmplanteerd.
  • Procesinnovaties: De tijd die nodig is om de stukjes te printen en na te bewerken is een knelpunt bij 3D-printen. Dit is echter al een paar jaar aan het veranderen; er zijn printers zoals Carbon 3D die 100X sneller zijn, printers die kunstmatige intelligentie gebruiken om te leren en zelf te evalueren via camera's of het materiaal dat ze printen correct wordt geëxtrudeerd, en zo niet, de extrusiesnelheid en -temperatuur dienovereenkomstig aan te passen. In 2024 zal deze techniek worden gebruikt om voorwerpen op de maan te printen met behulp van maanstof.
  • Innovaties in bedrijfsmodellen: Dit gebeurt al een paar jaar, maar het huren van 3D-printers in een printerfarm wordt steeds populairder nu de kosten blijven dalen en nieuwe materialen steeds sneller op de markt komen, waar ik getuige van ben geweest. 

Integratie van een nieuwe productietechniek

Samenvattend kunnen we een sterke integratie verwachten van 3D-printen in productielijnen en extra materialen, goedkopere prijzen en hogere snelheden. Printers die slimmer en gemakkelijker te bedienen zijn. 

  • De personalisering van 3D-ontwerpsoftware zal een grote invloed hebben op de juwelen- en mode-industrie. 
  • De medische en tandheelkundige 3D-printing industrieën zullen zich in een snel tempo uitbreiden. Ziekenhuizen zullen hun radiologie afdelingen combineren met hun in-house 3D fabricage labs, iets wat tientallen ziekenhuizen in de Verenigde Staten al doen.

Stel je voor dat je je kledingkast binnenloopt en een 3D-printer ziet die kleding en schoenen produceert. Uw telefoon kent de maten van uw lichaam met micrometrische nauwkeurigheid dankzij zijn krachtige camera's en 3D-scantechnologie, en hij kan zelfs voorspellen hoe uw lichaam in de loop van december zal veranderen dankzij zijn verbazingwekkende camera's en 3D-scantechnologie. Kleding die goed zit en recyclebaar is.

Andere blog artikelen

Lees meer over 3d printing, digitaal ontwerp en nabewerking

Ondek de mogelijkheden van lokale productie gecombineerd met nieuwe technologie.