De toekomst van binnenhuisarchitectuur

Hoe duurzaamheid en technologie een nieuw hoofdstuk schrijven voor interieur ontwerp.

Het voorspellen van de toekomst kan moeilijk zijn. Professionals over de hele wereld worstelen met het voorspellen waar de wereld de komende jaren zal staan, en er zijn veel verhitte discussies losgebarsten over wat de mogelijke toekomst zou kunnen zijn.  

Wij hebben een lijst opgesteld van de belangrijkste variabelen waarvan wij denken dat ze de interieurwereld de komende jaren zal veranderen. 

Zoals voorspeld, zal innovatie een grote rol spelen in de ontwikkeling van interieurdesign. Maar welke innovaties zijn dat? En hoe kunnen we ze in de praktijk brengen? Voor iedereen die werkt, wil werken of interesse heeft om in deze innovatieve en fascinerende sector aan de slag te gaan, volgt hier wat de toekomst voor interieurdesign in petto heeft.

March 8, 2022

Smart Homes 

De trend van Smart homes heeft een recente opleving gekend. Google Home is al enkele jaren beschikbaar als een smart home console die functioneert als een assistent, wekker, versterker, en vele andere dingen allemaal in een. 

Geef instructies aan je Google Home gadget, en het zal de temperatuur aanpassen, de televisie uitzetten, of je op de hoogte brengen van aankomende vergaderingen.

Analisten voorspellen dat slimme huizen in de komende jaren verder zullen gaan dan onafhankelijke gadgets. Technologische interieurs worden opgenomen in het ontwerp van onze huizen. 

Het slimme werkblad is gemaakt van een marmeren plaat en bevat een kraan die tevoorschijn komt als je met je handpalm boven een detector veegt. Wanneer je het gebaar herhaalt, komt de gootsteen omhoog, waardoor het lijkt alsof je weer een volledig glad, ononderbroken werkoppervlak hebt.

3D-Printen

De vooruitgang op het gebied van 3D-printen transformeert de binnenwereld in die mate dat velen zeggen dat we nu op het punt staan een nieuw industrieel tijdperk binnen te gaan. 

Terwijl 3D printen ooit duur en tijdrovend was, is het nu economisch en opwindend. 

Interieurontwerpers kunnen hun concepten snel aan klanten tentoonstellen en hen in staat stellen hun ontwerpen fysiek in het klein te zien, net als een prototype. De tijd tussen het ontstaan van een idee en de realisatie ervan neemt aanzienlijk af met behulp van 3D-printing. 

Dit versnelt het werk van een interieurontwerper en verlaagt tegelijkertijd de kosten voor de klant - een win-winsituatie voor beide partijen.

3D-printing kan ook verfijnde meubels maken, wat met lompe machines niet mogelijk is. Alle voorwerpen zijn prachtig ingewikkeld, van lampen tot barkrukken, en worden nog opmerkelijker door de nieuwe techniek waarmee het meubilair is geproduceerd.

Virtuele realiteit

Dit jaar heeft iedereen het over virtual reality (VR). Virtueel zal in de komende decennia waarschijnlijk de schijnwerpers op tal van industrieën richten, van lovende games tot hulp bij medische behandelingen. 

Interieurontwerpers zijn bijzonder enthousiast over de mogelijke toepassingen ervan in hun vakgebied. Stel je voor dat een ontwerper een klant door een ruimte begeleidt die hij heeft ontworpen of een artistiek onderdeel bespreekt door er naast te gaan staan. Stel je voor dat je honderden verschillende inrichtingsstijlen, zacht meubilair en vloerkeuzes kunt uitproberen met een vingertip. 

Het is geen wonder dat interieurontwerpers virtual reality zien als het begin van een nieuw technologisch tijdperk.

Duurzaam ontwerp

Naarmate klanten zich meer bewust worden van hun omgeving en de sociale voetafdruk die ze achterlaten, groeit de vraag naar duurzame ontwerpen. Duurzame ontwerpen zijn een slagzin geworden in een verscheidenheid van bedrijven. 

Terwijl het vroeger werd geassocieerd met vintage stijl voor interieurs, is eco-vriendelijk design nu helemaal in de mode. Naarmate we de richting van het interieurontwerp verkennen, lijkt deze tendens toe te nemen. Recyclebare meubels, lokaal inkopen en actief streven naar energie-efficiënte componenten worden allemaal steeds populairder. Interieurs met een moreel tintje zijn ontegenzeggelijk stijlvoller.


Andere blog artikelen

Lees meer over 3d printing, digitaal ontwerp en nabewerking

Ondek de mogelijkheden van lokale productie gecombineerd met nieuwe technologie.